Jdi na obsah Jdi na menu
 


     Na podzim, stejně jako každý rok, přichází s listopadovým ochlazením čas, kterému někteří podle svátku Památky zesnulých říkají „Dušičkový“. V západních zemích se předvečer tohoto památného dne slaví tzv. HALLOWEEN. Pořádají rej masek s různou, především však záhrobní až pekelnou tématikou. Po předchozím zkušebním ročníku jsme se i letos rozhodli podobný rej masek uspořádat. Chceme ovšem být sami sebou a proto se nebudeme opičit po Američanech a naši akci jsme nazvali:

 

6. 11. 2004. - Dušičkyjáda

 

     Termín nakonec padl na sobotu 6.11.2004. Vím, mohli byste namítat, že jsme malinko zaspali, ale opravdu to dřív nešlo. Dopoledne samozřejmě proběhli nutné přípravy. Klubovnu a další místnosti zbrojnice zahalila strašidelná výzdoba, postaráno bylo i o malé pohoštění, no a nesměla chybět ani bečička. Okolo šesté hodiny večerní se aktéři začali scházet. Přicházeli další a další masky a v některých případech dalo docela hodně práce poznat, kdo se pod nimi skrývá. Originalita masek a jejich dokonalé provedení jen podtrhovalo nápaditost všech zúčastněných.

    Všeobecné veselí nabíralo na síle a tak nastal čas pochlubit se s maskami v ulicích obce. Někteří občané poznali naši náladu na vlastní kůži. Babi Ambrozová by mohla vyprávět. J  No a povinná byla zastávka v obou místních hostincích. Lidé brali naši akci s nadšením a oceňovali především originalitu masek. Po návratu na zbrojnici pokračoval večírek ve stejném duchu i nadále, až do pozdních nočních hodin.

 

 

Kde se vlastně vzal HELLOWEEN ?

 

     Tento svátek je původně starý Keltský zvyk, známý jako „Samhain“ a znamená „Konec léta“ Helloween se slaví poslední noc keltského roku, začínající západem slunce 31. října a trvající do východu slunce 1. listopadu. Je to noc, kdy předěl mezi světem živých a královstvím neživých je nejmenší. Je to nejmagičtější noc v roce. V této magické noci se posazovala svítící lucerna vyřezaná z tuřínů nebo tykve před krytý vchod domu nebo přímo do okna. Měla vítat zemřelé předky a zároveň sloužit jako ochrana proti zlomyslným duchům. Když evropští osadnící (zvláště Irové) přijeli do Ameriky, objevili praktickou věc: zde rostoucí v Evropě neznámé dýně jsou větší a lépe se hodí k vyřezávání než řepa používaná na starém kontinentě. Helloween tak nabral „druhý dech“ a byl od 19. století slaven dokonce ještě více než dříve.

 

- DG -

 

fotky zde

další zápis

předchozí zápis

na obsah kroniky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Messenger



Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30