Jdi na obsah Jdi na menu
 


vystrizek-5-2.jpg

 

  Napsali o nás . . . 

Hasiči hledali mrtvého i tahali prase z jímky

12. 9. 2013, 6:11  |  stalo se  |  Olomoucko

SENICE NA HANÉ - "Hasičské spolky jsou skutečně velkým dobrem pro společnost lidskou, čehož četné doklady by se daly vyhledati. Šlechetné spolky tyto svému účelu úplně zadost činí a při požárech důležitým činitelem jsou." Tyto věty stojí ve 120 let starém zápise o založení sboru ze Senice na Hané.

Dobrovolní hasiči ze Senice na Hané při oslavách 120 výročí založení

Dobrovolní hasiči ze Senice na Hané při oslavách 120 výročí založení
Foto: archiv SDH Senice na Hané

 

Historie dobrovolných hasičů ze Senice skutečně sahá až do roku 1892. Loni proto sbor slavil 120 let od svého založení. V kronice se píše, že v roce 1894 měl sbor 74 členů, z toho 30 činných. "Většina členů pocházela z řad chalupníků a domkařů, kteří přinášeli tehdy spolku značné oběti. Například stejnokroje si činní členové museli pořizovat sami, což v tehdejší době nebyla jistě laciná záležitost," říká současný starosta sboru David Gbelec.

Na brigádu do garáže

Přestože od té dobu uplynulo hodně let a hasiči si výbavu nepořizují z vlastních peněz, v mnohém jsou stále odkázání sami na sebe. "Momentálně si sami opravujeme garáž na zbrojnici. Děláme to všecko svépomocí, materiál a prostředky nám sice poskytla obec, ale odpracovat si to musíme my sami," říká Gbelec. Tím "my" má na mysli prakticky všechny z 97 členů sboru. "Každý přidá ruku k dílu jak může," dodává Gbelec.

Prase vytáhli rychle, utonulého nenašli

Hlavním posláním hasičů je pomáhat při likvidaci požárů, přírodních neštěstích, nebo dopravních nehodách. "Máme přibližně 40 výjezdů ročně. Letos jsme jich měli zatím 21," dodává Gbelec. Bylo mezi nimi devět požárů, jedna dopravní nehoda, devětkrát asistovali hasiči jako technická pomoc a vyjížděli i ke dvěma planým poplachům.

"Ta technická pomoc byla například likvidace vosího hnízda. Ale také jsme vytahovali prase z hluboké jímky. Vytahovali jsme ho za pomoci lan a podařilo se nám to dokonce v rekordním čase," vzpomíná Gbelec. Některé akce přesto nemívají dobrý konec. "Hledali jsme ztraceného člověka na Nákle. My jsme prohledávali břehy a okolí, bylo to ve velmi nepřístupném terénu. Najít se nám ho nepodařilo, takže jsme se vrátili na základnu. Později ho našli potápěči, zjistilo se, že utonul," říká Gbelec. Velkou pomoc znamenali seničtí hasiči pro obyvatele Bílé Lhoty. Tu postihla v červnu blesková povodeň a seničtí hasiči vyrazili obci na pomoc. "Starostka obce paní Sedlářová nám poslala děkovný dopis, který nás samozřejmě potěšil, ale hlavní bylo, že jsme mohli pomoci, kde bylo potřeba," říká Gbelec.

Hlavně, že máme mezi sebou mladé

Dobrovolní hasiči jsou tradičně také zdrojem kulturního života v obci. "Děláme plesy, pálení čarodějnic, hodové slavnosti, stavíme a kácíme Májku, a pořádáme taneční zábavy," vyjmenovává Gbelec.

S počtem členů svého sboru je vcelku spokojen. "Když je ten počet kolem stovky, tak je to dobré. Vím, že na tom jsou někde mnohem hůř, takže si nestěžujeme, hlavně, že tu máme mladé, kterým můžeme předat zkušenosti a kteří to tu po nás jednou převezmou," dodává Gbelec.

Hlavním technickým pomocníkem hasičů je speciální Tatra -815, které tu říkají láskyplně Jiřinka. Je to těžký požární automobil určený k hašení vodou i pěnou a to i ve ztížených podmínkách.
Do vozového parku patří také Avia A130, Volkswagen transportér přezdívaný Sanitka nebo Škoda Octavia.

Autor: Tomáš Chalupa

FOTOGALERIE




 

 
 


Messenger



Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30